Életmód

Hogyan védje meg magát törvényesen és váljon kevésbé sebezhetővé

önvédelem

Ön is egy olyan környéken lakik, ahol gyakoriak a betörések, a rablások vagy a táskalopások? Az önvédelem széles tárháza áll rendelkezésére, legyen szó pusztakezes vagy eszközös védekezésről. Megmutatjuk, mit tehet, ha szorult helyzetbe került.

Jogi háttér, röviden

Mindenekelőtt érdemes tisztázni a jogi hátteret. Nagy változás történt 2013 július 1-étől a jogos védelem terén a magyar büntetőjogban. Az egyik leglényegesebb változtatás, hogy amennyiben a megtámadott úgy ítéli meg joggal, hogy a támadás az élete ellen is irányult, a védekezés szükséges mértékét túl lehet lépni.

Ezzel a korábban sokat kritizált jogi helyzetet  – “ha késsel támadnak rám, maximum késsel támadhatok vissza” – került megváltoztatásra. Az előbbi népszerű állítás ugyan sosem volt igaz, mégis egy hozzávetőleges képet adhat a változás mértékéről.

Ezzel a kitágult jogkörrel a kezünkben, segítünk Önnek tájékozódni, milyen lehetőségek álllnak rendelkezésére, ha támadás éri.

Az önvédelem pusztakezes technikái

Chuck Norris,  Bruce Lee, Bud Spencer – ikonikus alakok a filmvászonról. Filmjeikben visszatérő elem, ahogy legtöbbször saját erejükből, puszta kézzel védik meg magukat és sietnek mások segítségére. Legyen szó roppant erőről, kimagasló gyorsaságról, vagy gyors gondolkodásról, kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Bár Bud Spencer csak filmjeiben osztogatta a pofonokat,  Bruce és Chuck valódi harcművészeti tudással rendelkeztek, mindketten kialakították saját stílusukat. Brucehoz a Jeet Kune Do, míg Chuckhoz a Chuck Nun Do iskolája kötődik.

Talán most felmerült Önben: mennyi időbe telik, amíg én is meg tudom tanulni ezeket a technikákat? A jó hír az, hogy nem kell feketeövesnek lennie ahhoz, hogy hatékonyan megvédje magát. A pusztakezes önvédelem már néhány kezdeti fogással sokat tehet biztonságáért. Néhény hónap alatt pedig magabiztosan be is tudja gyakorolni ezeket, és valódi tudást kap a kezébe.

A legfontosabb technika az eszköztelen önvédelem területén

Talán a Kill Bill-ben látott ötujjas technika? Vagy a szupermenő karatekölykös beállás? Melyik az a technika, amelyet mindig tud és érdemes is alkalmaznia?

Meg fog lepődni: a körültekintés.

Miért? Mert ha aktívan figyeli környezetét, sok veszélyforrásnk eleve nem megy a közelébe. Alapvető hiba például, ha éjszaka sétálva, kapualjakkal tűzdelt szűk utcán a telefonját nézi folyamatosan. Ilyenkor érdemes előre benézni a sötét részekbe, és számítani egy támadás lehetőségére.

Ha bekövetkezik az éles helyzet, természetesen nem fog jól esni. De kellő körültekintéssel előbb fogja azt észlelni,  lélekben felkészülten csöppen a szituációba és valószínűleg eszébe is jut majd a néhány elsajátított technika közül valamelyik. Ehhez néhány hónapnyi gyakorlás is elegendő lehet – természetesen minél több, annál jobb.Ennek oka, hogy a sok gyakorlás hatására a mozdulatok automatikussá válnak. A helyzetet agya gyorsan elemzi és szinte gondolkodás nélkül cselekszik, helyesen.

Gondolatolvasás

Bruce Lee és hasonlón kiemelkedő harcosok kapcsán sokszor az az érzése az embernek, hogy előre látja az eseményeket. Valójában a gyors reakcióidő és rengeteg gyakorlás miatt egy gyakorlott harcos az átlagemberhez képest töredék idő alatt képes felmérni egy adott helyzetet és gyorsan képes döntést hozni és megfelelően reagálni.

Eszközös önvédelem

Amennyiben úgy dönt, hogy saját testén kívűl egyéb eszközt is bevetne, több lehetősége van. Az önvédelem területén hölgyek körében népszerű a gázsprayk birtoklása, urak körében gyakoribb a gázpisztolyok viselése.

Melyiket válasszuk?

Gázspray

A gázspray olyan maró hatóanyagot tartalmaz, mely a szembe, bőrre és egyéb nyálkahártyákra jutva égető, maró érzést okoz. A szájon vagy orron keresztül a torokra kerülve köhögőrohamot vált ki. Taktikai célja, hogy a a támadót ideiglenesen semlegesíti, ez idő alatt Ön el tud menekülni.

A gázspray előnyei közé tartozik a kis méret, a könnyű súly és az alacsony ár. Néhány ezer forintért már szées választék áll rendelkezésre. Három fő fajtája a jet (sugár), fog (köd) és a foam (hab) típusú.

A sugárban “lövő” fajtát nem ajánljuk, használatához pontos célzás szükséges. Ez stresszhelyzetben szinte lehetetlen.

A köd és hab fajtájú “dezodorok” közül bármelyik jó választás lehet. Előbbi egy nagy ködfelhő formájában juttatja ki a hatóanyagot, beterítve ezzel a támadó fejét, pontos célzást nem igényel. A habot kilövellő spray szintén népszerű. Miután beterítette a támadót, a letörlésére irányult kísérleteket a hatás növelésével jutalmazza, így bíztosít időt Önnek, hogy elmenekülhessen.

Ha az önvédelem ezen formáját választja, javasoljuk hogy gyakoroljon. Vásároljon legalább kettő darabot, és próbálja ki a működését nem éles szituációban. Szintén hasznos lehet, ha nem táskája aljára rejti, hanem könnyen elérhető helyen tartja. Este, veszélyes környéken sétáláskor kis mérete lehetővé teszi, hogy akár észrevétlenül kezében tartsa.

Gázpisztoly

A gázpisztoly célja szintén az, hogy a maró hatóanyagot a támadó fejére juttassa.

Előnyei közé tartozik, hogy egyetlen gázpatron tartalmaz annyi hatóanyagot, mint egy kisebb flakon gázspray.

A gázpisztoly lőpor segítségével juttatja ki gázfelhőt, a patron elejében található a hatóanyag, míg a hátsó részében a lőpor, lövedéket NEM tartalmaz.

Szabadon tartható eszköz, azaz magánterületen mindenféle engedély nélkül tartható és használható. Viseléséhez engedély szükséges, erre azonban bárki jogosult aki elmúlt 18, magyar állampolgárságú és büntetlen előéletű. Az engedély körülbelül 5000 forint költséget jelent.

Hátrányai közé tartozik – ez nézőpont kérdése természetesen – a gázsprayhez viszonyítva magasabb ár. Viseléséhez célszerű valamilyen tokot beszerezni, amelyből az eszköz előrántása gyorsan és akadálymentesen megtörténhet.

Alapszabély gázpisztoly esetén a gyakorlás, akár “száraz” módon, azaz csak a rántást gyakorolva, enélkül inkább csak megnyugtató tény ha Önnél van.

Mit NE használjon

Közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül többek között a boxer és vipera. Ha járt valaha is a józsefvárosi, azaz Négy Tigris piacon, Önnek is biztosan próbáltak ilyesmit eladni. Birtoklásuk és otthoni tartásuk azonban nem ütközik törvénybe.

Konklúzió

Az önvédelem bármelyik formáját is választja, nagy előnnyel indul, hiszen a támadók jellemzően nem számítanak ellenállásra. Így sokszor annak akár első jelére is megfutamodhatnak és a káoszból hirtelen rend lesz.

Végső tanulságként azt ajánljuk, gyakoroljon minél többet a választott eszközzel, legyen szó saját ökléről vagy az önvédelem egyéb eszközeiről.