Életmód, Kultúra

8 ok, amiért érdemes táncolni

Sokszor hallottuk már: a tánc örömet okoz, önbizalmat ad. Megtapasztaljuk határainkat így ki is toljuk azokat. Legyőzzük magunkat és tovább fejlődünk. Gondolkodásunk új eszközökkel bővül, a mozgástól teljesen eltérő területeken is találékonyabbak leszünk. Magabiztosságunk is növekszik, társas kapcsolataink javulnak, legyen szó akár társas táncról, akár koreográfiáról. A mozgás pedig egészséges.

Csupa előny és semmi hátulütő? Így van, ezt nyújtják a különböző táncformák.

De miért igaz mindez és mi áll a háttérben? És hogy jön ide a lakásvásárlás?

Határaink kitolhatóak

Te szoktál futni? Vagy konditerembe, fitnessedzésre járni, aerobikozni, teniszezni? Bármilyen sportot is ha kipróbáltál már legalább egyszer, egy dolog biztosan igaz volt, legalább az első alkalommal.

Úgy érezted, nem bírod tovább.

Az edzés elején, de a végén biztosan, úgy érezted, képtelen vagy tovább mozogni. A tested nem bírja. A kimerülés szélén állsz, most rögtön pihenni szeretnél. Képtelenség ennyit edzeni!!

Aztán körülnéztél és azt mondtad magadnak:

“Mindenki bírja rajtam kívűl? Én vagyok az egyetlen aki annyira elfáradt, hogy fel kell adja? Nem, ez túl nagy szégyen lenne. Majd pihenek, ha vége az edzésnek, most viszont csinálom tovább.”

Az edzés véget ért. Elfáradtál, de nem lettél rosszul. Nem ájultál el, nem hánytad el magad. Minden rendben. A légzésed megnyugszik, a szívverésed újra normális lesz. Iszol egy kevés vizet, zuhanyzás-öltözés, és haladsz tovább.

Hova tűnt az óriási fáradtság?

Ez a mozgás egyik szépsége. Túllépünk a holtponton. Legyőzzük magunk és egyre erősebbé válunk.

A tánc ezt  – is – megadja. Fárad a test, csökken a figyelem, de még tartod magad. Akár egy tánciskola profi növendéke vagy, akár hobbista, ugyanazt fogod érezni. Egyszer csak eltűnik a fájdalom, helyébe az öröm lép. Elégedett vagy, mert túlléptél a saját árnyékodon. Azt gondolod: “Gratulálok, ez szép munka volt.”

A rendszeres mozgás nyugodtabbá tesz

De miért?

Heti kettő, három, vagy több alkalommal elfáradsz. Levezeted a rossz energiákat, átadod magad a mozgás örömének. Csak akkor tudod jól elvégezni a feladatot, ha minden figyelmedet a mozgásra fordítod. Olyan állapot ez, amelybe ritkán kerülsz a nap során, így még értékesebb.

Akár még híres is lehetsz

Ha annyira magával ragad a tánc, hogy legszívesebben egész nap ezzel foglalkoznál, van hova fordulni. Számtalan tánciskola létezik, és nagyon sok híres magyar táncos és táncos produkció született nálunk.

Frenák Pál egyik meghatározó, nemzetközi szinten is elismert koreográfusunk. Magyar-francia társulatával bejárta a fél világot.

Az Attraction Látványszínház táncos csapata hatalmas sikert aratott 2013-ban az angol tehetségkutató műsorban, a “Britain’s Got Talent”-ben. Elképesztő, amit az árnyékjátékukkal produkáltak!

A Megasztárban rendszeresen feltűnnek az énekesek mögött háttértáncosok, akik az “egyszerű” éneklésből igazi showt varázsolnak.

Honnét kerülnek elő azok a táncosok, akik ilyen magas szintre jutnak?  Számtalan kiváló tánciskola létezik, egyikük a Madách Musical Tánciskola. Közös pont a fenti példákban, hogy a Megasztár háttértáncosaiként is léptek fel már a növendékeik, és az Attraction egyik tagja, Lakatos Andrea is ide járt.

Ritmust ad az életednek

A suliban ülsz, még egy unalmas óra. Vagy a munkahelyen, ahol még egy jelentést kell megírnod. Egyel több, mint aminek értelme lenne. Az ebédszünetek nem elég hosszúak, több kávé már nem fér beléd.

De a nap végén ott a jutalom. Az edzésen csak az számít, hogy mozogsz, létrehozol valamit, és megtisztulsz. Tudod, hogy bármi történjék veled a nap során, azon a heti néhány napon biztosan jól végződik a nap.

Önmagad lehetsz

Nem kell megjátszanod magad. Összpontosítanod kell, másképp nem tudod elvégezni a feladatot. Így nem is marad energiád, hogy másra figyelj.

És milyen jól van ez így!

Segíti a gondolkodást

A tánc során folyamatosan tanulsz. Na de mit is jelent a tanulás? Területeket kötsz össze az agyadban, új kapcsolódásokat hozol létre. Miután valami újat tanultál, már nem a régi önmagad vagy. Újfajta gondolataid ébrednek. Akár a suliban vagy, akár dolgozol, mindig új problémákat kell megoldanod. A tánc folyamatosan formálja a gondolataid, új ötleteket ad. Ez mind a hasznodra válik a mindennapi élet során.

Önbizalmat ad

Emberekkel kerülsz fizikai kapcsolatba. Megszokod mások közelségét. Ez a szokásos távolságnál kisebb. Ha a villamosmegállóban állna melletted valaki ilyen közel, odébbállnál, emrt a komfortzónádat sértené.

A tánc egy intim kapcsolat, amely közelebb hozza az embereket. Ezáltal magabiztossá is tesz, akár társas, akár egyéni táncról van szó.

Aki jó a táncban…

Nos igen, az intimitásról már volt szó. Ha megszokod mások közelségét, és bánni is tudsz vele, nagy hatalom van a kezedben. Többé nem csak megtörténnek veled az események, hanem te alakítod őket, a céljaid szerint. Az a helyes lány vagy fiú a buliban, a céges partin, a házibulin – amint odalépsz, érezni fogja a nyugodtságod. És tánc közben ez az érzés tovább erősödik majd benne. Innentől már csak rajtad múlik, mi lesz a folytatás!

Bármi is legyen a célod a tánccal, érdemes elkezdened. Egészséged, kreativitásod, önbizalmad egyaránt fejlődni fog.

Mi tart vissza?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*