Kultúra

12 szabály az élethez – a káosz ellenmérge – könyvajánló

pszichológiaEheti könyvajánlónk az önsegítő könyvek közé sorolható “12 szabály az élethez”, melynek Jordan Peterson a szerzője.

Jordan Peterson klinikai szakpszichológus, aki Kanadában él és tanít, a Torontói Egyetemen. Youtube csatornája 2015 óta töretlen népszerűséget élvez. A tanítás mellett továbbra is rendszeresen fogad betegeket pszichológai rendelésén.

A 2018 januárjában megjelent “12 szabály az élethez” többségében komoly, helyenként azonban szórakoztató könnyedséggel ad útmutatót az élethez Peterson szemlélete alapján. A szerző alapvetése, hogy a posztmodernista világnézet, melyben az erő tölti be a központi szerepet, nem eredményez termékeny életet. Az elmúlt évtizedekben és napjainkban egyre inkább ez a felfogás dominál.

Szilárd meggyőződése, hogy a jogok hangsúlyozása helyett a felelősségvállalásra érdemes hangsúlyt helyezni. Saját bevallása szerint számtalan fiatal férfival folytatott beszélgetése során azok meglepődve hallották és felvillanyozódtak, amikor Peterson arról beszélt, a felelősségvállalás ad értelmet az életnek és vezet a boldogsághoz. A könnyű élvezetek és testi vágyak kielégítése csak rövidtávon nyújt örömöt.

A négyes számú szabálya például:

“4. Ismerd el, hogy az élet szenvedés, durván szólva, és ennyi!”

Peterson véleménye szerint a szenvedés szükséges ahhoz, hogy megerősödjünk. Akik burokban nőnek fel, kevesebb számú megküzdési stratégiával rendelkeznek, és a kisebb nehézségekez is hajlamosabbal sorcsapásként emgélni. Cáfolja azt a nézetet is, mely szerint ha valaki képes megteremteni a zanyagi biztonság rendkívűl magas szintjét, lásd pl. lottónyertesek, automatikusan boldog lesz. Az előbb említett példánál maradva, kutatások igazolják, hogy a nyertesek élettel való megelégedettsége egy évvel a nyremény előtt és egy évvel azt követően nem mutatott számottevő különbséget. Az élet tehát szenvedés, melybe azonban bátran bele kell álljunk.

A legelső szabály:

“1. Tedd rendbe saját magad!”

Peterson meggyőződése, hogy nagyon is számít, mit teszünk. Sokkal nagyobb hatást gyakorlunk a világra, mint azt gondolnánk. Ezt a következő példával szemlélteti: az átlagember élete során körülbelül 1000 embert ismer meg. Az 1000 ember mindegyike szintén 1000 emberrel áll kapcsolatban, így már 1000,000-nál járunk. Ezek mindegyike is 1000 embert ismer, amely már 1 milliárdot jelent. Hálózatban élünk, hiszen néhány kapcsolódáson keresztül eljuthatunk bárkihez a földön. Felelősséggel tartozunk a világnak, mivel nagy hatást gyakorlunk rá. Ahhoz pedig, hogy jobb állapotban hagyjuk magunk mögött a világot, mint amilyen előttünk volt, saját magunkkal kell kiegyeznünk. Peterson éppen ezért tratja fontosnak, hogy mindenki tistában legyen saját magával és motivációival.

Szintén kedvelt kijelentése ehhez kapcsolódóan:

“Légy szörnyeteg, de urald”

Véleménye szerint a morális nagyág abban rejlik, amikor tisztában vagyun sötét oldalunkkal, de nem engedünk teret neki. Ennek hiányában csak gyenge, céltalan lényekké válunk, mely elkeseredéshez és apátiához vezet.

A könyv egyelőre csak angolul elérhető, reméljük hamarosan magyar nyelven is élvezhetjük!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*